Nalazite se u:  Naslovnica
Dani poslije 2 - nasice1    skupstna2009 - CIMG5412    Okucani 2009 - 01052009339    Turnir Orahovica - Turnir_2008_Orahovica    Orahovica 2010 - IMG-17    Vukovar 2011 - vukovar17    Djurdjenovac 2006 - Festa u Djurdjenovcu    Jankovac - jankovac    Djurdjenovac 2006 - Festa u Djurdjenovcu    Borovo Selo 2013 - borovo5   
"Dijagnoza 2" - blaže kazne u ponovljenom suđenju PDF Ispis E-mail
Osječki Županijski sud je, na kraju ponovljenoga suđenja, nepravomoćno proglasio krivima petero od sedmero okrivljenika u tzv. slučaju "Dijagnoza 2", no osuđeni su na blaže zatvorske kazne nego u prvom postupku te im je ukinut pritvor.
Optuženi su za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanje mita te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela kojima je državni proračun, zbog protuzakonitog omogućavanja statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za 3,2 miljuna kuna.
Suđenje je ponovljeno pošto je Vrhovni sud, zbog neprovođenja medicinskog vještačenja dokumentacije na osnovi koje su pojedinci ostvarili mirovine ratnih vojnih invalida, poništio prvostupanjsku presudu osječkoga Županijskog suda iz prosinca 2008. godine.
Prvooptužena Nataša Jokoš, djelatnica Odjela za kardiologiju osječke bolnice koja je na prvom suđenju dobila jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest godina, sada je osuđena na tri godine i 10 mjeseci, a drugoptuženi, umirovljeni hrvatski branitelj Nikola Prgić, koji je u prvom postupku osuđen na šest godina i pet mjeseci zatvora, sada je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.
Trećeoptuženi dr. Darko Horvat, liječnik na Klinici za unutarnje bolesti te bolnice i član povjerenstva za ocjenjivanje invalidnosti, koji je 2008. osuđen na sedam godina zatvora, danas je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.
Službeniku brodsko-posavske Policijske uprave Mirku Lukiću kazna je s prvog suđenja od četiri godine zatvora smanjena na tri godine i šest mjeseci, a petooptuženoj Sandri Rudnički, administrativnoj referetnici za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije, petogodišnja zatvorska kazna s prvog postupka danas je smanjena na tri godine zatvora.
Sudsko vijeće ukinulo je pritvor za petero okrivljenika u kojem su bili od veljače 2008. te će na slobodi čekati pravomoćnost presude.
Sudsko vijeće oslobodilo je optužaba dvojicu liječnika osječke bolnice - Darka Šimuna Vukašinovića Soljačića, koji je u prvom postupku bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine, te Roberta Steinera, koji je bio osuđen na šest mjeseci zatvora s istim rokom kušnje.
Predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin rekao je da su inkriminacije protiv te dvojice okrivljenika ostale na razini osnovane sumnje, bez konkretnih dokaza, a protiv ostalih okrivljenika dokaznim su postupkom, preslušavanjem snimljenih audiozapisa, pregledavanjem materijalnih i drugih dokaza, potvrđena kaznena djela iz optužnice, to jest da su djelovali kao organizirana skupina radi postizanja osobne imovinske koristi.
Izricanje presude optuženi Prgić popratio je glasnim negodovanjem zbog čega je, u pratnji pravosudne policije, izveden iz sudnice.
Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić rekla je novinarima da će se žaliti na oslobađajući dio presude, a o mogućoj žalbi na visinu kazni u osuđujućem dijelu USKOK će odlučiti nakon zaprimanja pismenog otpravka današnje nepravomoćne presude.
 
objavio: www.braniteljski-portal.hr
 
« Prethodna   Sljedeća »
10.10.1991.

BARANJA - Velika Narodna Skupština srpskog naroda Srpske oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donosi na svojoj 3. sjednici, održanoj 10. listopada 1991. u Belom Manastiru, Odluku o pripajanju teritorijalne odbrane Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem oružanim snagama SFRJ, u kojoj se određuje da se »teritorijalna odbrana Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem pripaja oružanim snagama SFRJ i postaje njen sastavni deo«, te se »ovlašćuje vlada Srpske Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem da u dogovoru sa Saveznim sekretarijatom Narodne odbrane preduzme sve mere u cilju realizacije ove Odluke«.

KARLOVAC

- Oko 16,00 sati zrakoplovi tzv. JNA raketirali pontonski most u selu Letovanić. Više osoba mrtvih, te više ranjenih.

SISAK

- Nad gradom je kružilo više zrakoplova ali nisu napadali. Grad je žestoko artiljerijski bombardiran.

NOVA GRADIŠKA

- U nastojanju da okupira sela Poljane i Gorice, agresorska vojska je tijekom noći na njih ispalila oko 2000 projektila različitoga kalibra. HV je odbila pješadijske napade na ta sela. Linija se je protezala na polovici sela Gorice.

VUKOVAR

- JNA i srpski teroristi su nakon artiljerijskog napada zauzeli selo Lovas. Tijekom tog inicijalnog napada, od granata stradala je jedna osoba, a ulaskom četnika i JNA u selo ubijeno je 20 civila (MILAN (TEODOR) LATAS, DANIJEL (PETAR) BADANJAK, CECILIJA (MATO) BADANJAK, VID (JURAJ) KRIZMANIĆ, IVAN (TOMO) OSTRUN, ANTUN (ANTUN) JOVANOVIĆ, ANKA (JURE) JOVANOVIĆ, ALOJZ (JURE) POLIĆ, PETAR (IVAN) RENDULIĆ, JURAJ (JOSIP) POLJAK, KATARINA (ANTON) PAVLIČEVIĆ, JOSIP (ĐURO) POLJAK, JOSIP (STJEPAN) KRALJEVIĆ, TOMO (MILE) SABLJAK, PAVO (MARTIN) ĐAKOVIĆ, STJEPAN (ILIJA) MAĐAREVIĆ, MATO (DRAGO) KESER, DRAGUTIN (DRAGUTIN) PEIĆ, MIJO (MATO) BOŽIĆ, ŽIVKO (PAVO) ANTOLOVIĆ, STJEPAN (ANDRIJA) PEJIĆ). Najteži zločin dogodio se je 18.10.1991 kada je 51 civil natjeran u minsko polje pri čemu je poginulo njih 21, a ranjeno je 14 civila.
- U gradu Vukovaru vode se teške pješačke borbe prsa o prsa. Ujutro je iz Zagreba krenuo konvoj koji je trebao donjeti sanitetski materijal i lijekove, a prevesti najteže ranjenike iz vukovarske bolnice.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je uredbu o činovima, dodjeli činova, promaknućima u viši čin, te prevođenju i odorama pripadnika OS RH. Činovi u OS RH jesu: Za vojnike i gardiste: pozornik, razvodnik. Za dočasnike (djelatne i pričuvne): desetnik, vodnik, stožerni vodnik, narednik, stožerni narednik, časnički namjesnik. Za časnike (djelatne i pričuvne): zastavnik, poručnik, natporučnik, satnik, bojnik, pukovnik, brigadir, general bojnik, general pukovnik, general zbora. Onaka činova i dužnosti je pleter žute boje. Predsjednik Republike, na prijedlog ministra obrane, donosi akt o prevođenju u čin časnika. Pričuvni dočasnici i časnici OS mogu biti promaknuti do čina pukovnika, a za ratne zasluge u viši čin. Dodjela dočasnički i časničkih činova u ratnom stanju ili neposrednoj ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti RH može se obavljati i mimo uvjeta uzimajući u obzir osvjedočenu hrabrost, ratne zasluge i sposobnost za zapovijedanje i vođenje sukladno propisu ministra obrane. Predsjednik Republike dodjeljuje čin djelatnog i pričuvnog časnika, na prijedlog ministra obrane. Ministar obrane dodjeljuje čin djelatnog dočasnika. Zapovjednici postrojbi OS, koje ovlasti ministar obrane, dodjeljuju činove pozornik i razvodnik, i činove pričuvnih dočasnika. 
- Pregovori između Hrvatske vojske i predstavnika JNA o povlačenju jugoslavenske armije nastavljaju se u Zagrebu.U prisutnosti predstavnika misije EZ, dogovorena je deblokada vojarne na Borongaju, dok je JNA rekla kako će pustiti konvoj prema Vukovaru i deblokirati 7 jadranskih luka. Iz vojarne "Maršal Tito" čula se je sporadična pucnjava.
- Tijekom dana u Zagrebu i okolici čule su se jake detonacije iz smjera Donje Kupčine i Pisarovine. Otvarana je vatra iz vojarne u Velikoj Gorici.

SPLIT

- Deblokirana je luka.

ZADAR

- U gradu je aktivnost "5. kolone" na vrhuncu. Kolaju mnogobrojne poluinformacije i lažne informacije, širi se defetizam, međusobno nepovjerenje, svaki čas se čuje nova alarmantna vijest o izdaji i pogibijama. Tome doprinose i rijetke i šture informacije koje daje zapovjedništvo, nema konferencija za tisak niti organiziranog djelovanja na istinitom informiranju građana. Neprijatelj stoji na svim prilazima gradu, a nekoordiniranost i dezorganizacija vladaju na svim razinama, od Skupštine Izvršnog vijeća Zadra do Zapovjedništva te se ljudi pitaju da li se radi o izdaji ili samo o nesposobnosti nadređenih. Kao i svuda u Hrvatskoj, postoji nestručnost u zapovijedanju, nefunkcioniranje sistema veze (u slučaju Zadra zapovjednici s terena odlaze u grad po zapovijedi umjesto da zapovjedi dolaze do njih na teren), kao i razdvojenost vojnika i zapovjedništva. Unatoč svemu, na prilazima gradu stoje grupe branitelja među kojima vlada zajedništvo i bratstvo i koji se nemaju namjeru predati.
- U tim okolnostima strateški je vrlo važan otok Pag i most koji ga povezuje s kopnom. Još u srpnju tamo je raspoređena 3. satnija 4. bojne 112. brigade ZNG. Zadaća te postrojbe vršiti obranu Paškog mosta i mogućeg pomorskog desanta, osiguravati sjeverozapadni dio otoka da bi se osigurala luka Žigljen, osiguravati repetitor na Pagu i vojnu bolnicu "Šiška". Postrojba SB "Pag" naoružana je velikom količinom oružja iz zauzetog skladišta JNA u Ogulinu i Gospiću.

VIJESTI

Ankete

U kojoj ste postrojbi bili 1991. - 1995.
 

IZRADA DRVENE AMBALAŽE I SUVENIRA /098-1883-948/

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Izložba "Dani poslije" u Našicama

 

on line radio

Slušajte Hrvatski braniteljski radio 'Oluja' - on-line ma gdje bili!

Fond hrvatskih branitelja

Brojač posjeta


unikatnih posjetitelja od 01.12.2008. godine
mod_vvisit_counterDanas19
mod_vvisit_counterJučer136
mod_vvisit_counterOvaj tjedan155
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3215

Tko je Online

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.


TV program


 


October 2017
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5