Na spomen području Crni potok održan je komemorativni skup kojim je obilježena 75. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1600 zarobljenih vojnika i civila. Za žrtve je služena sveta misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u lipnju mjesecu, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske.

crni potok2

Na početku komemoracije sve nazočne je pozdravio predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945. godine i pročitao nekoliko imena žrtava za koje se zna da su tamo ubijena.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić koji je u svom govoru istaknuo da je vrlo važno da se nikad ne zaboravi tragedija hrvatskog naroda, kao i žrtva hrvatskih branitelja kada je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom stvorena neovisna i slobodna Hrvatska. Uslijedila je sveta misa za stradale na Crnom potoku koju su služili svećenici Božidar Petrović i Marijan Vidović.

Nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivonom Paltrinieri, voditeljicom Službe za prikupljanje, obradu i istraživanje saznanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanstvo Osječko – baranjske županije predvođeno izaslanikom župana dogradonačelnikom Grada Našica Hrvojem Šimićem i potpredsjednikom županijske skupštine Ivicom Čemeom, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Našica Krešimirom Kašubom te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.


objavio: glas slavonije