U sklopu projekta "Mentalno zdravlje i COVID 19" nadnevka 04. prosinca 2020. godine održano je on line predavanje putem aplikacij ZOOM. Predavanje je  vodio Darko Čorković a tema predavanja je bila KVALITETA ŽIVOTA HRVATSKIH BRANITELJA I NJIHOVIH OBITELJI U VRIJEME COVIDA-19. Na početku izlaganja predsjednik Udruge Davor Solić upoznao je sudionike predavanja sa projektom koji Udruga providi uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Untitled12

Untitled13

U uvodnom dijelu predavanja Ćorković se osvrnuo na ekonomske, socijalne i mentalne potrebe hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koje je neophodno definirati i obrazložiti jer je njihovo ispunjenje povezano s osjećajem zadovoljstva. Taj osjećaj zadovoljstva direktno utječe na kvalitetu života svakog pojedinca. U vrijeme korone ispunjenje ljudskih potreba, naročito ekonomskih, socijalnih i mentalnih, je ugroženo, a time i kvaliteta življenja. Mogućnost gubitka posla, smanjenje socijalnih kontakata i osjećaja sposobnosti i životnog smisla neki su od razloga koji na specifičan način utječu i negativno se odražavaju na život braniteljske populacije.

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa svima nam je preporučeno da izbjegavamo fizički kontakt. Socijalno „udaljavanje“ postaje barijera u ispunjavanju socijalnih potreba.

U drugom dijelu predavanja istaknuo je kako utjecaji samoće i izolacije kao posljedica pandemije utjeću na kvalitetu života i na problem socijalne distance.

Nadalje, kroz predavanje je naveo načine zadržavanja postojeće kvalitete života, ali i eventualne načinie podizanja kvalitete života u vrijeme pandemije. Riječ je također o savjetima i preporukama kako se prilagoditi na novi način života, kako efektivno iskoristiti dan, kako organizirati posao i slobodno vrijeme i dr., a da se izbjegnu negativne posljedice na tjelesno i duševno zdravlje.

U završnom dijelu predavanja dotaknuo se stavova hrvatskih branitelja prema novom normalnom tj. govorio je o iskustvima i primjerima iz života. Zatim su usljedili  komentari, pitanja i rasprava.

 


 

 

objavio: uspdr orao