Ispis

Članovi Udruge u subotu su podijelili poklon pakete braniteljima slabijeg imovinskog stanja. Paketi su realizirani kroz projekt ”Zaštita hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u vrijeme epidemije COVID-19”, u suradnji s Ministarstvom Hrvatskih branitelja. Ovo je samo nastavak aktivnog pomaganja udruge kako svojim članovima tako i drugim braniteljima i njihovim obiteljima slabijeg socijalno-imovinskog stanja.

Image 1 5

Riječ je o natječaju koji je Ministarstvo raspisalo još u lipnju ove godine zbog stanja s koronavirusom. Za realizaciju projekta Udruga je dobila određena sredtva a sam projekt se sastoji od niza aktivnosti. Jedna od najvažnijih aktivnosti je podjela paketa našim i članovima ostalih braniteljskih udruga s kojima surađujemo s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije i to činimo od srpnja.

Uoči Božića podijeljeno je 35 paketa koji se sastoje od osnovnih namirnica tj. od hrane  i higijenskih  potrepština, te zaštitnih sredstva potrebnih za borbu protiv epidemije koronavirusa. Uz osnovne pakete podijelili smo i Božićne poklone za one obitelji koje imaju djecu.

Image 1 4

Tijekom subote obišli smo branitelje i obitelji u Orahovici, Zdencima, Đurđenovcu, Našicama, Zoljanu, Markovcu Našičkom, Seoni, Lili i Podgoraču. Za istaknuti je da je Udruga uoči ove akcije dobila velik broj poziva poznanika i rodbine hrvatskih branitelja slebijeg imovinskog statusa s upitom može li im se pomoći. Stoga smo iz sredstava Udruge financirali dodatni broj paketa za te ljude.

Od ostalih aktivnosti iz ovoga projekta treba izdvojiti video i internet online prezentacije, predavanja i edukacija branitelja provode se dva puta tjedno na temu koronavirusa i sigurne kupnje preko web shopova. Uz podjelu ovih pakete, Udruga je održala preko 30 online radionica kojima je pružena podrška i savjetovanje putem mrežne aplikacije za videokomunikaciju „ZOOM“. Predavanja su krenula u rujnu a obuhvaćala su teme mentalnog zdravlja u vrijeme epidemije i sigurne kupnje putem Web shopa. Na posljednjoj radionici je sudjelovala i voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć VPŽ i ravnateljica Centra za socijanu skrb dipl.soc. Marija Prokl – Bajan te je održala interaktivno predavanje na temu „Pandemijski umor“.

Ovim putem Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata ''ORAO'' Orahovica- Našice zahvaljuje se gradu Našicama i Sportskoj zajednici grada Našica što su nam  omogućili korištenje kombi za vozila za zadnju podjelu paketa pomoći.

Ujedno zahvaljujemo medijima što su popratili ovaj naš projekt. Objave na portalima potaknule su susjede i prijatelje koji su nam dali dodatne informacije o hrvatski braniteljima koji su egzistencijonalno u jako lošem stanju, dali zbog nezaposlenosti, dali zbog lošeg zdravstvenog stanja ili neriješenog statusnog pitanja.


Image 1 3

Jedan od branitelja koji je dobio poklon paket je i branitelj Stjepan Kamenar iz Zdenaca koji se razveselio posjeti svojih suboraca i prijatelja branitelja.

– Ovaj paket će mi jako puno pomoći i od srca se zahvaljujem svojim prijateljima i suborcima. Živim sa suprugom i troje djece, hrvatski sam branitelj u mirovini, mirovina je mala i posebno se sada sve osjeti kada je kriza. Zato mi posebno znači da su me se moji prijatelj sjetili – rekao je Kamenar. Članovima Specijalne policije zahvalili su i predsjednici udruga čije su članove posjetili.

– Ovo je velika gesta Udruge ”Orao” koja pomaže članovima više udruga pa tako i našim dragovoljcima HOS-a koji s u teškoj situaciji. Mi smo još mlada udruga i ne možemo još biti dio ovakvih projekata pa pomažemo koliko možemo i zato je iznimno vrijedno kada druga udruga uskoči pomogne – rekao je predsjednika UDHOS-a Orahovica Mirko Sekulić koji je također nazočio uručivanju paketa kod svojih članova.