Članovi USPDR "ORAO" Orahovica-Našice sudjel0vali su na obilježavanju 30-te obljetnice ustroja satnije Zbora narodne garde Orahovica kod spomen obilježja ZNG-u na tzv. Merkuru. Obilježavanje su organizacijski potpisali Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade i HVIDR-a Orahovica, a uz organizatore ideja za ovom obljetnicom potekla je od mladog povjesničara Dine Mataza.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik Orahovice Saša Rister, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Čačinci Kristina Krmpotić zapovjednik II. voda ZNG-a Orahovica Darko Kupres, ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne Goran Sokol, predsjednika HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš te predstavnici ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja. U ime organizatora obratio se dopredsjednik HVIDR-e Orahovica i pripadnik ZNG-a Damir Vratković koji je i ranjen u Borovom Selu. 

– 13. lipnja 1991. godine u objektu osječkog Crvenog križa u Orahovici ili kako Orahovčani taj dio grada zovu ”Merkur” ustrojena je satnija ZNG-a Orahovica u sastavu 63. bataljuna ZNG-a Požega. Pripadnici ZNG-a već su ranije kao dio postrojbe specijalne policije imali bojeva djelovanja pa je tako Damir Vratković ranjen u Borovom Selu, a već početkom srpnja ZNG Orahovica odlazi na odrađivanje prvih bojevih zadaća u Tenju gdje u uličnim borbenim okršajima smrtno stradavaju Damir Hornung i Franjo Jusup. Naša postrojba imala je još poginulih i kasnije kao A satnija, a posebno tu mislim na petoricu poginulih u Modriči. ZNG je uspješno držao najisturenije punktove prve crte obrane Orahovice i okolice sve do prelaska u ustrojstvo 2. Bojne – rekao je Kupres, a o tom dijelu prelaska u bojnu govorio je ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade Goran Sokol.