U povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju premijer Andrej Plenković sastao se sa Ljerkom Perešin, suprugom legendarnog pilota koji je svoj ludo hrabri prelet izveo.

Perešin je bio prvi pilot koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatski teritorij, iako je znao koliko riskira.

Preletom šokirao JNA

Hrvati  koje je Domovinski rat zatekao u JNA stalno su bili pod nadzorom zbog straha od bijega, a osobito su nadzirali pilote. Taj rizik ipak nije spriječio Perešina u naumu, pa je tako  25. listopada 1991., trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, Rudolf Perešin uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Foto: Wikipedija

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim ratnim danima. Kada je sletio, prisutnim novinarima izjavio je: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu… Njegov uspješni prelet bio je vjetar u leđa trojici hrvatskih pilota Danijelu Boroviću, Ivanu Selaku i Ivici Ivandiću koji su naknadno učinili isto.

Poginuo u Bljesku

Nakon tog pothvata, Rudolf Perešin i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, kada je drugog dana “Bljeska” njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Perešin na iznimno maloj visini i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem i prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju.

Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Letjelica kojom je preletio iz JNA u Austriju, vraćena je u Hrvatsku i 2019. godine je izložena ispred zgrade ministarstva obrane RH u Zagrebu. Trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.