Na današnji dan, 16. studenoga 2012. godine Haaški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo puštanje iz pritvora.

 Prije točno devet godina sudac Theodor Meron izgovorio je povijesne riječi: 'Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu'.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog Kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica hrvatskih generala nisu bili članovi nikakvog udruženog zločinačkog pothvata i da nisu krivi za topničke napade na civilne ciljeve tijekom oslobodilačke akcije Oluja, što je bio temelj prve presude ICTY-ja.

General Gotovina u pritvoru je proveo preko dvije ili pol tisuće dana, a Mladen Markač oko dvije tisuće.

Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanima. Generale je na aerodromu dočekao tadašnji državni vrh.

- Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i u Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno - kazao je tada general Ante Gotovina povijesnu rečenicu.

UMJESTO ZATVORA - SLOBODA I ODLIKOVANJE

- Moj je ponos bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese - rekao je general Markač.

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna 18. studenoga 2013. godine, točno na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

Protiv generala Gotovine i Markača na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu je 2001. godine podignuta optužnica zbog navodnog zločinačkog pothvata da je Operacijom Oluja - kojom je 1995. godine slomljena srpska paradržava u Hrvatskoj - počinjen genocid protiv etničkih Srba u Hrvatskoj. Bili su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, na vlastiti poticaj, odlikovala je general pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2018. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Generali Mladen Markač i Ante Gotovina, koji se uspješno bavi uzgojem tuna, danas se rijetko pojavljuju u javnosti, uglavnom u protokolarnim državnim i vojnim prigodama, ali dan njihova puštanja na slobodu nije zaboravljen.