Toga 19. studenoga iz Borova naselja nestalo je 167 branitelja, a ubijena je 51 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

 Prigodnim programom i polaganjem vijenaca podno ostataka Borovo Commercea danas je obilježena 30. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje. Riječ je o dijelu grada gdje se nalazi i tvrtka Borovo, a čiji su branitelji dan poslije položili oružje. Upravo su se u podrumima objekata tvornice Borovo nalazila skloništa s civilima, a u podrumu Borovo Commercea nalazilo se i sklonište kao i pričuvna bolnica. U vrijeme sloma obrane u podrumu Borovo Commercea nalazilo se oko tisuću civila i branitelja. Bilo je tu i žena i djece. Preživjeli branitelji kažu kako je na današnji dan, prilikom izlaska iz podruma, uslijedilo odvajanje. Neki su odmah tu ubijani. Toga 19. studenoga iz Borova naselja nestalo je 167 branitelja, a ubijena je 51 osoba. Ulaskom u Borovo Commerce ubijeno je 115 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

Jedan od onih koji je preživio zarobljavanje je i pripadnik 204. Vukovarske brigade Boško Marin koji je toga dana zarobljen kod Borova Commercea. - Došao sam tu sa skupinom suboraca spašavati ranjenike i civile iz zgrade Commercea koja je gorjela. Dočekali su nas i zarobili. Odmah je uslijedila selekcija. Prislonili su nas uz zgradu pored, pretresli i natjerali me da se skinem gol. Uzeli su novac i sve što sam imao uz sebe. Rekli su kako mi to više neće trebati. Odveli su nas potom u tvorničku halu pored gdje su ubijali ljude. Preda mnom su ubili jednog čovjeka. Tada je naišao jedan časnik JNA i rekao da nas izvedu van i tako sam prvi put spasio glavu - prisjeća se Marin. - Potom me na izlazu iz Borova naselja, na mjestu gdje je već ubijeno 4-5 ljudi, spasio drugi vojnik i to kada je čuo da se zovem Boško. Poslije svega toga završio je u logoru Stajićevo. - Proveo sam u Stajićevu mjesec i deset dana tijekom kojih sam omršavio 25 kilograma. Bio sam među zadnjima koji je ušao unutra tako da tko da je ulazio da vidi zarobljene "ustaše" tukao je nas - prisjeća se Marin.

Prisjećajući se 19. studenoga 1991. godine predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara, Tomislav Josić, rekao je kako preživjeli branitelji i civili trebaju iz dana u dan pričati što se dogodilo kako se neke stvari ne bi zaboravile. - Sve nas je manje i ne smijemo odustati od toga da iznosimo istinu. Toga 19. studenoga bio sam u blizini, ali ne i na gašenju Borovo Commercea jer smo imali neke druge zadaće. Međutim, znam kako je izgledalo. Zapalili su Borovo Commerce i rekli da će zapaliti i Obućaru ako ne položimo oružje - rekao je Josić. Dodaje i kako mu je žao što se kao dan sloma obrane Vukovara uzima 18. studeni iako su se u gradskoj četvrti Borovo naselje i 19. studenoga branitelji još borili. Prema njegovim riječima još 400 branitelja je odolijevalo neprijatelju. - Mi smo se organizirao predali 20. studenoga, odnosno dva dana nakon službene okupacije grada - istakao je Josić. Govoreći o Vukovaru i Hrvatskoj danas, Josić je rekao kako treba gledati prema naprijed kako bi se neke stvari promijenile u društvu. - Želimo da bude stvorena država po mjeri onih koji su dali svoje živote kako bi ona bila stvorena, da zadržimo mladost. Nismo se borili za to da nam mladost odlazi - rekao je Josić.

Dodao je i kako je pitanje ratnih zločina i nestalih trebalo odavno riješiti, a ne da se o tome govori i 30 godina poslije. Prema njegovim riječima Hrvatska je prostorno mala država i mogla se prekopati do sada. Kada je riječ o ratnim zločinima kazao je kako nismo bili u stanju osuditi niti vojni vrh JNA za sve što je učinio. - Ako je za Knin rečeno da je bio prekomjerno granatiran što onda reći za Vukovar - rekao je Josić. Među onima koji su položili vijence bila je i srbijanska udruga Žene u crnom čiji su predstavnici i ove godine 19. studenoga došli u Vukovar. Ova udruga je i ove godine u Beogradu, na dan 18. studenog, ukazala na razaranje Vukovara i počinjenje ratne zločine. 


objavio: vecernji.hr