Ispis

 Bitka u Kusonjama 1991. godine – hrabrost hrvatskih branitelja – Povijest  prava istina

Od samog početka srpske pobune i agresije na Republiku Hrvatsku Pakrac i pakračko područje bili su jedno od najtežih kriznih žarišta. Još od ožujka 1991. u Pakracu su u nekoliko navrata intervenirale specijalne postrojbe MUP-a Republike Hrvatske, a u kolovozu je započeo opći napad na taj gradić i okolicu.

U ispomoć policijskim snagama i domaćim braniteljima počele su stizati postrojbe iz sastava Zbora narodne garde, a među prvima bila je „A“ satnija 105. bjelovarske brigade. Nekoliko dana nakon dolaska na pakračko ratište, 8. rujna 1991. godine, jedan je vod krenuo je improviziranim oklopnim vozilom u izviđanje prema selu Kusonjama nastanjenom pretežito srpskim stanovništvom. Hrvatski vojnici ondje su naišli na zasjedu u kojoj je improvizirano oklopno vozilo uništeno te su se hrvatski branitelji sklonili su se u kuću s kućnim brojem 55 i organizirali obranu.

U pomoć su im uskoro priskočili pripadnici hrvatskih snaga s drugih položaja. No branitelji nisu željeli ostaviti brojne ranjenike koje pod jakom vatrom nisu mogli izvući. Budući da više nije bilo prilike za proboj, preživjeli branitelji morali su se predati. Oni koji nisu poginuli u borbi ubijeni su nakon predaje te pokopani u masovnoj grobnici. Imena hrvatskih branitelja stradalih u zasjedi u Kusonjama su –

Nikola Benkus, Željko Nesek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić Igor Stipić,  Dubravko Štefulinec i Ante Tandara.

Selo je oslobođeno na Božić 1991. godine, a tijela dvadesetorice ekshumirana su u siječnju 1992. te pokopana idućeg mjeseca u Bjelovaru. Time nije završila tragedija Kusonja. Prigodom obilježavanja druge obljetnice masakra 8. rujna 1993. dogodio se novi zločin. Tijekom polaganja vijenaca eksplodirala je podmetnuta mina i usmrtila trojicu časnika 105. brigade i ranila još 13-tero ljudi. 

O herojskoj borbi hrvatskih branitelja u Kusonjama 2014. godine snimljen je igrani film „Broj 55“.


autor: Borna Marinić