U akciji oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije, u završnici velike oslobodilačke operaciji pod nazivom ORKAN 91, na današnji dan je 12 hrabrih virovitičkih branitelja, pripadnika 127. brigade, upalo u zasjedu u selu Brusnik.

S ciljem zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite prometnice Požega-Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom pokušao je ovladati selom Brusnik, no zbog prirodnih uvjeta i brojnih nepovoljnih okolnosti, upali su u neprijateljsku zasjedu.

Zasjeda, pa masakr

Dio njih se nekako uspio izvući, no za 12 heroja nije bilo spasa. Neki od branitelja ulovljenih u zasjedi ubijeni su na licu mjesta, dok se nad preostalim zarobljenicima neprijatelj iživljavao do smrti.

 Njihova mučena tijela izmasakrirana do neprepoznatljivosti pronađena su tek 07. siječnja 1992. godine, pa se taj datum ujedno vodi i kao službeni datum smrti.

Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić imena su ljudi koje je predvodio zapovjednik Vinko Belobrk, a čiji su životi okončani na najužasniji način.

Nitko nije procesuiran

Prisjećajući se akcije oslobađanja sela Brusnik, Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, istaknuo je da ga kao hrvatskog branitelja, časnika i zapovjednika pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata zajedno sa svim hrvatskim braniteljima jako žalosti što do današnjeg dana nisu kažnjeni izvršitelji i nalogodavci mnogih zvjerstava i zločina na Pakračkom, zapadno-slavonskom i drugim ratištima u Hrvatskoj.

 

Prilikom oslobađanja Pakračkog područja poginulo je još 7 pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić kojima je prošle godine postavljena spomen ploča u Brusniku.