Marka Miljanića, ratnog zapovjednika legendarnog Samostalnog bataljuna Škabrnja koji je nedavno proglašen Junakom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, sustigla je prijava Policijske postaje Split.

Naime, po prijavi Miljanić je “dana 10. travnja ove godine ispred spomenika poginulim pripadnicima
IX. bojne HOS-a, na skupu koji je bio uredno prijavljen, pred 120 hrvatskih branitelja, narušavao javni red i mir na način da je pri završetku svog govora putem razglasa uzviknuo ‘Za dom’ na što su okupljeni prosvjednici odzdravili sa ‘spremni'”.

U obavijesti nadalje piše da je bio svjestan da uzvik ‘za dom’ uz odaziv spremni simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranja žrtava zločina protiv čovječnosti, članak 5.stavak 1 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Foto: Mladen Pavković

Stoga, u Policijskoj postaji Split naglašavaju, da će protiv njega podnijeti optuženi prijedlog, dok su mediji javili da je podnijet protiv još jedne osobe (jednog od ratnog zapovjednika HOS-a Miće Ćuka).

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. koji je Miljaniću ove godine i uručio priznanje Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, šokiran je ovom prijavom:

“Riječ je bila o prijavljenom skupu hrvatskih branitelja na kojem su se pripadnici HOS-a uz ostalo prisjetili i na više od 300 ranjenih te 46 poginulih svojih ratnika, koji su se borili protiv velikosrpske agresije tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata i među kojima nema ni jednog optuženog za ratne zločine”, pojasnio je Mladen Pavković.

 

“Što sam ja trebao na kraju svog govora reći pada i oni koji su sa strane pratili ovaj skup sjećanja budu zadovoljni? Možda ‘Smrt fašizmu-sloboda narodu’? Možda smo na skupu trebali nositi partizansko- komunističke crvene zvijezde, koje su nosili i pripadnici zločinačke JNA koji su 1991. u Škabrnji napravili strašne zločine, a za kojih još nitko do danas nije odgovarao. Također mi nije jasno zbog čega se prešućuje da su se HOS-ovci borili i u Škabrnji,
gdje nema kuće u kojoj nije bilo mrtvih”, kaže Miljanić, koji je i sam tijekom Domovinskog rata izgubio desetak članova svoje obitelji?”, pita se Marko Miljanić koji je i sam tijekom Domovinskog rata izgubio desetak članova svoje obitelji.

U svom izvješću, primjećuje Pavković, policija ističe da su okupljeni bili “prosvjednici”:

“Vjerojatno greškom, no kako god okrenuli, već je vrijeme da se hrvatski branitelji javno zapitaju – jesmo li se za to borili?"

Miljanić, koji je uz ostalo već i šest puta svjedočio u Haagu, u nastavku se pita:

“Ako im možebitno danas ne odgovaraju oni koji su se 1991., kako su se znali i umjeli, boriti i ginuti protiv Srba, Crnogoraca, zločinačke JNA i domaćih izdajica, što nas tada nisu hapsili, što nas tada nisu prijavljivali ‘zbog kršenja reda i mira’, što naposljetku nisu došli u Škabrnju, ali i ostale krajeve gdje je krv tekla u potocima? Ako HOS-ovci na svojim javnim skupovima neće smjeti govoriti što hoće i misle, ako im se želi i nastoji oduzeti i ono malo što im je ostalo od rata, onda gdje smo i što smo?”


 objavio: Dnevno.hr/S.V.