Ministarstvo branitelja je u javno savjetovanje pustilo je još jednu izmjenu Zakona o hrvatskim braniteljima. Prema tim izmjenama, visina braniteljskih prava više se neće vezati uz proračunsku osnovicu, nego na posebnu osnovicu koju će svojom odlukom utvrđivati Vlada.

S obzirom na loše ekonomsko stanje u državi, iz ministarstva objašnjavaju kako treba prilagoditi iznos osnovnih prava branitelja koja se ostvaruju po osnovi oštećenja organizma i gubitka člana obitelji.

Proračunska osnovnica je zadnji put mijenjana prije više od 20 godina i iznosi 441,44 eura, piše Braniteljski portal

“S druge strane, iznos prosječne neto plaće i troškovi života neprestano su rasli, a za više od 40 posto hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata osobna invalidnina mjesečno iznosi 15,23 eura”, upozorava Ministarstvo branitelja.

Usklađivanje s novitetima u mirovinskim propisima

Uz istu proračunsku osnovicu vezana su i mnoga druga socijalna primanja, poput dječjeg doplatka, a iako se najavljuje novi zakon o dječjem doplatku, zasad nema naznaka da će se iz formule za njegov izračun micati proračunska osnovica.

Sudeći prema najavi izmjena zakona, Braniteljski portal piše kako se pojačava dojam da Vlada u izbornoj godini braniteljima želi poručiti kako na njih gleda kao na skupinu kojoj je posebno odana, odnosno da želi braniteljske glasove.

Istim se zakonom planira i usklađivanje s novitetima u mirovinskim propisima. Branitelji umirovljenici će uz rad do četiri sata dnevno bez umanjenja moći primati najnižu mirovinu ako im je ona povoljnija od one koju bi imali po stažu. Isti će se odnositi i na obiteljske mirovine iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Prijedlog izmjena možete pronaći na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=24049