foto:obican.info

Dostojanstveno i s pijetetom, po prvi puta i uz moćni zvuk Rafala koji su proparali nebo, Hrvatska se u Okučanima poklonila “Bljesku”.

Svečnosti obilježavanja 29. godišnjice vojno redarstvene operacije kojom je 1.svibnja 1995. godine oslobođen okupirani teritorij Zapadne Slavonije, uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, nazočili su i predstavnici najvišeg državnog vrha, predvođenog Vrhovnim zapovjednikom OS, predsjednikom države, Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade, Adrejom Plenkovićem

1.svibnja 1995. godine Vojno redarstvenom operacijom Bljesak hrvatske oružane snage krenule su u oslobađanje okupiranog teritorija Zapadne Slavonije. Munjevitom akcijom u kojoj je sudjelovalo 7200 hrvatskih vojnika i policajaca, 32 sata kasnije, oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Operacije o kojoj se uči na vojnim učilištima diljem svijeta ali i iznimno hrabrog pothvata kojim su stvoreni temelji suvremene i slobodne države, 29 godina kasnije, kod spomenika Kristalne kocke vedrine, poklonila se čitava Hrvatska.

Uz obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, komemorativnoj svečanosti u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, nazočili su i predstavnici najvišeg državnog vrha, predvođenog Vrhovnim zapovjednikom OS, predsjednikom države, Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vlade, Adrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon polaganja vijenaca i tradicionalnog čitanja imena onih koji su položili živote za slobodu i Domovinu, nebo nad Okučanima su proparali moćni Rafali nastavljajući put i do drugih hrvatskih gradova u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima VRO Bljesak.

               okucani 

 okucani1

Na svečanom obilježavanju 29. obljetnice sudjelovali su i članovi naše Udruge.