Foto: Fah

Borovo selo i ove su godine u spomen žrtvi hrvatskih redarstvenika posjetili predstavnici vlade i ostali iz javnog života Hrvatske.

U Borovu selu poginulo je prije 33 godine 12 redarstvenika, pripadnike hrvatske specijalne policije iz Vinkovaca koje su iz zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

borovo1

Obilježavanje ove tužne obljetnice počelo je na ulazu u Borovo, kod “12 čempresa”, a mimohod je prolazio duž Ulice 12 redarstvenika pa do spomen-obilježja poginulim hrvatskim policajcima u Borovu.

Sveta misa zadušnica za poginule redarstvenike služena je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Nakon toga je uslijedio doček sudionika utrke „12 kilometara za 12 redarstvenika“ i dodjela prigodnih nagrada.

U Borovo su počast došli odati došli predstavnici Vlade RH predsjednik Sabora Gordan Jandroković te dvojica potpredsjednika Vlade: Ministar obrane Ivan Anušić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Masakr 2. svibnja 1992.

Podsjetimo, tijekom noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije su policijske ophodnje napadnute na prilazu Borovu Selu i pri tome su zarobljena dvojica hrvatskih policajaca, Zvonimir Matković i Dalibor Križanović. Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli povući. Nakon neuspjelih pregovora o njihovom oslobađanju, u potragu za kolegama kreće tridesetak redarstvenika. Ušli su u Borovo selo 2. svibnja oko podneva i uspjeli su doći do samog središta sela, pred tadašnjom mjesnom zajednicom su razoružali dvojicu civila te iznenadnim upadom ušli u zgradu u kojoj se nalazilo mnoštvo naoružanih Srba. Dočekani su u zasjedi, borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA.

Prema riječima svjedoka iz jednog je transportera otvorena vatra na policiju, iza njih su hodali naoružani civili, a navodno su čak iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Zarobljeni policajci prebačeni su tijekom borbi u Novi Sad, ali su vraćeni u Osijek još iste večeri.

Ubijeni su Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Taj događaj, uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, bio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Nažalost, za pokolj do danas nitko nije odgovarao.

borovo

Članovi naše Udruge također su sudjelovali u mimohodu i obilježavanju ove tužne obljetnice.

 

Po završetku obilježavanja obljetnice članovi naše Udruge uputili su se u Aljmaš gdje je na imanju našeg člana, Ivice Paulića, održano tradicionalno druženje članova Udruge.