Umirovljeni major JNA Vojislav Medić i bivši istražni sudac Vojnog suda u Beogradu nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku proglašen krivim za počinjenje ratnog zločina nad zarobljenim vukovarskim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima Sremska Mitrovica i Stajićevo.

Riječ je o periodu nakon pada obrane Vukovara 18. studenoga 1991., pa sve do 14. kolovoza 1992. godine kada je u Nemetinu kod Osijeka obavljena razmjena zarobljenika. Sud je dokazao kako je Medić za cijelo to vrijeme kao ispitivač Službe sigurnosti bivše JNA u logorima ispitivao te fizički i verbalno zlostavljao zarobljene vukovarske branitelje, zbog čega mu je dosuđeno 14 godina zatvora.

Između ostaloga, donosi Jutarnji list, proglašen je krivim i zato jer je pendrekom po cijelom tijelu tukao više vukovarskih branitelja, a davao je i zapovijedi stražarima da ih tuku do iznemoglosti. Među žrtvama su bili i izabrani saborski zastupnici DP-a Stipo Mlinarić i Tomislav Josić.

Ćipe: “Rekao mi je da nikada neću izaći iz logora”

Bivši logoraši koji su se pojavili kao svjedoci na prethodnom ročištu bili su prilično šokirani kada se osumnjičeni Vojislav Medić izjasnio potpuno nedužnim te je zajedno sa svojom obranom izjavio kako on “uopće nije taj Medić”. Obrana je na sudu tvrdila da Vojislav Medić nikada nije bio u logoru Stajićevo, kao i da nikada nije bio u Vukovaru tijekom ljeta 1991. godine, iako su svjedoci na sudu tvrdili kako su ga viđali u tom gradu tijekom srpnja.

 “Lice osobe koja vas sustavno maltretira usječe vam se u mozak i prepoznali bi ga među pet tisuća drugih lica. Na ispitivanju je imao male kockaste naočale i oslovio me sa ‘Ćipe’. Bio sam šokiran jer mi je znao nadimak, a onda mi je rekao da je u lipnju 1991. bio na Trpinjskoj cesti kao MUP-ov djelatnik iz Savske, te da je tom prilikom donio par kalašnjikova”, kazao je Stipo Mlinarić za Dnevno.
 
“Medić mi je rekao da neću nikada izaći iz logora, a ako i izađem da ću biti posljednji i onaj koji je ‘očistio paučinu’. Na kraju, tako je zaista i bilo”, ispričao je zastupnik DP-a.
 

Podsjetimo, Medić je uhićen 6. lipnja 2022. godine na graničnom prijelazu Tovarnik. U Hrvatsku je često dolazio još od 2006. godine, jer ima roditeljsku kuću kod Donjeg Lapca, kao i hrvatsko državljanstvo. Od prvog trena kada je uhićen, pa do zadnjeg dana suđenja i svoje završne riječi, tvrdi da je žrtva zamjene identiteta.


 objavio: dnevno.hr